דומיין ישראלי
דומיין אינטרניק
ניהול דומיין

דומיין בעברית

רקע על רישום דומיינים


כאשר מחשב אחד מעוניין להתחבר למחשב אחר דרך האינטרנט הוא צריך להקליד כתובת הנקראת כתובת אינטרנט המורכבת משם או מספר. כתובת זאת חייבת להיות ייחודית כדי שמחשבים יוכלו למצוא אחד את השני ברשת האינטרנט.

בשנת 1998 הוקמה יישות בינלאומית כעמותה ללא מטרות רווח הנקראת ICANN או בשמה המלא:
Internet Corporation for Assigned Names and Numbers , וזאת במטרה להסדיר את עניין כתובות המחשבים בעולם, שאילולא הסדרה זאת לא יהיה לנו אינטרנט גלובלי.

ICANN הוסמך ויושב תחת הפיקוח של משרד המסחר של ארה"ב, אך בפועל הינו גוף עצמאי ובינלאומי וחבריו כוללים נציגים מכל רחבי העולם, אם זה אנשי אקדמיה, חברות מסחריות וגם נציגי ממשלות. ICANN פועל לקידום האינטרנט בעולם, מעודד תחרות ושיתוף פעולה בינלאומי, וככזה ICANN גם מסדיר את תחום רישום דומיינים וניהולם בעולם.

דומיין בעברית

ל-ICANN יש אחריות ישירה לגבי ניהול והקצאת שמות דומיינים גלובלים הנקראים: gTLD (generic Top Level Domain) שכיום קיימים עשרות כאלה כדוגמת: .com .net .info והוא ממשיך לפעול בהתמדה להגדיל באופן ניכר את אפשרויות הרישום ולהציע מגוון רחב יותר של סיומות דומיין.

מצד שני, מדיניות ICANN מאפשרת לכל מדינה וללא התערבות ICANN לנהל מרשם שמות מתחם (דומיין) משל עצמה שנקראת: ccTLD (country code Top Level Domain).

ccTLD הם דומיינים בסיומות של שני תווים באנגלית המוקצים למדינות ואיזורים גיאוגרפים וזאת על פי תקן ISO-3166, כמו לדוגמא: il. לישראל , uk. לאנגליה או eu. לאירופה.

בנושא ניהול מרשם שמות דומיין ישראלי בסיומת il., מדינת ישראל העבירה את הסמכות והניהול של מרשם הדומיינים לעמותה ללא מטרות רווח בישראל שמטרתה קידום האינטרנט בישראל ונקראת איגוד האינטרנט הישראלי.

דומיין בעברית


תחום זה צובר תאוצה בשנים האחרונות, התהוו פתרונות חלקיים ורק ב-2022 איגוד האינטרנט הישראלי החליט על רישום דומיין בעברית בסיומת ".ישראל".

בעבר, ICANN אישרו ותמכו בפתרון חלקי שהיווה אפשרות לרשום דומיינים בשפות השונות עבור סיומות של דומיינים גנריים - בסיומת .com ו-.net, ובהמשך גם בסיומות לאומיות, כמו .co.il. כאמור, בשנת 2022 נפתח הרישום לדומיין בעברית מלאה בסיומת ".ישראל".

דומיינים אלה נקראים IDN (International Domain Names) ומאפשרים רישום שמות דומיין בסיומות שאושרו בכל שפה שהיא, כלומר בעברית בסינית בערבית וכו', והם מתורגמים לשפה אוניברסלית.

דומיין בעברית ייראה כך: דומיין--בעברית.com

בפועל הדומיין מקודד לפי תקן IDN וייראה כך: xn-----zldagm2aae7bn3b5e3a.com שזהו בדיוק אותו שם דומיין. – לחצו על כל אחד מהלינקים ובדקו - זה בעצם אותו דומיין.

מנוע של תרגום דומיין בעברית לקידוד IDN ולהיפך בדף תרגום דומיין בעברית.

הדעה הרווחת בשוק שהפתרון לא היה מעשי וקשה להקליד דומיין שחלקו בעברית וחלקו באנגלית, למרות שהגולש המיומן יודע לכתוב מילה בעברית בשורת הכתובת ואז לחיצה על CNTL+ENTER מוסיפה אוטומטית את הסיומת .COM.

לפיכך מספר הדומיינים הרשומים בזמנו היה קטן ורובם נרשמו מסיבות שיווקיות ובעיקר משום שמנוע החיפוש גוגל נוטה לקדם אתרים שמילת החיפוש נמצאת בתוך שם הדומיין. יוצא שרובם של הדומיינים הרשומים בעברית משמשים לקידום אתרים במנוע החיפוש גוגל.

דומיין בעברית מלאה


לפני מספר שנים נעשו ניסיונות ע"י חברה ישראלית לשווק את מה שהם קוראים דומיין בעברית מלאה. בדומיינים אילו שם הדומיין נראה כך: דומיין—בעברית.קום

רישום זה בסיומת .קום בעברית לא אושר ע"י הגופים האחראים להסדרת שמות דומיינים בעולם, וכפי שהוסבר לעיל, ולכן הם אינם נתמכים במערכת רישום הדומיינים הגלובלית ולכן הם אינם מוכרים ואינם נגישים ברשת האינטרנט.

דומיינים אילו, יכולים היו באותה מידה להיות מונפקים בצורה דומה ע"י כל אדם או גוף בעולם. אי לכך, אף מערכת או מחשב בעולם לא יכירו בדומיינים אילו בעברית מלאה, מעבר לחברות או יחידים שישתפו פעולה עם הגורם הרושם ע"י התקנת תוכנות מיוחדות לא סטנדרטיות. בעיקר מה שחשוב, גוגל לא ימצא דומיינים אילו – שמשמעותו גוגל לא מצא – אתה לא קיים.

כאמור, החל משנת 2022 פתח איגוד האינטרנט הישראלי את האפשרות לרישום דומיינים בעברית מלאה, כך שדומיין בעברית נראה כעת כך: קנייתדומיין.ישראל, ולפי תקן IDN הדומיין הזה ייראה כך: xn--7dbekaca7akb3etb.xn--4dbrk0ce.

לפרטים נוספים: דומיין בעברית - שאלות ותשובות

שירות רישום דומיין בעברית נפתח לציבור הרחב בנובמבר 2022.
Please wait...